Hormoner

Hormoner vad är det?

Hormoner

Hormoner är små kemikalier i vår kropp som fungerar som budbärare. De säger till olika delar av kroppen vad de ska göra. Tänk på dem som små meddelanden som kroppen skickar för att hålla allt i balans och göra olika delar av kroppen att fungera bra tillsammans.


Hormoner tillverkas i olika organ i kroppen, som sköldkörteln, bukspottkörteln och könsorganen. När de är färdiga, släpps de ut i blodet och reser runt i kroppen för att nå de platser de behövs.

De har många jobb att göra. Till exempel, de kan påverka hur vi växer, hur vi känner oss, hur vi sover och hur vi hanterar stress. 


När kroppen fungerar som den ska, producerar den rätt mängd av varje hormon vid rätt tidpunkt. Men ibland kan saker gå fel, och det kan leda till problem som vi behöver hjälp med att lösa. Men för det mesta, gör hormoner sitt jobb tyst och effektivt för att hålla oss friska och glada.


Steroidhormoner produceras huvudsakligen i körtlar som binjurarna och könsorganen och bildas av kolesterol. De viktigaste steroidhormonerna är östradiol, progesteron och testosteron.

Vill du veta mer? Läs mer under kategorierna eller kontakta mig för frågor

 

Klimakteriet

Förklimakteriet/Klimakteriet

Känner du att du tappat kontrollen? Ditt liv har blivit upp och ner? Du känner inte igen dig själv. Kanske är det klimakteriet som spökar.

Läs mer här!

PMS

Mår du dåligt 1-2 veckor före mens?

Är du svullen, orolig, irriterad?

Hetsäter, småäter, sug?

Läs mer här!

PCOS

PCOS

Har du oregelbunden mens? Ökad behåring? Akne? Svårt att gå ner i vikt?

Läs mer här!

Sköldkörtel

Sköldkörteln

Är du trött, energilös och utmattad? 

Vet du inte vad problemet är?

Läs mer här!